Kom tillbaka till kontoret

Tre sätt att jobba säkrare

Fortsätt med hygienrutinerna

För att förebygga utbrott av smitta och undvika att bli sjuk är det viktigt att alla tar personligt ansvar. Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber. När du kommer tillbaka till kontoret är det lätt att glida in i gamla vanor, glöm därför inte bort att noggrant tvätta händerna flera gånger om dagen med tvål och vatten, alltid i minst 20 sekunder.

Tillsammans, men två meter ifrån.

När alla samlas på arbetsplatsen är det viktigt att vara extra noggrann med att hålla avstånd till dina medarbetare. Då många företag har en långsam återgång till arbetet innebär det att det borde finnas gott om plats, och på det viset ha goda möjligheter att hålla avstånd till dina kollegor. 

Hur tar du dig till jobbet?

Vi måste hjälpas åt för att minska trängsel på bussar och tåg. Därför kan det vara klokt att hitta nya sätt att ta sig till jobbet. Fundera på om du har möjlighet att cykla eller promenera. Måste du åka kommunalt kanske du kan vara flexibel med arbetstiderna, eller åtminstone försöka undvika rusningstider då trängseln är som värst.

Kontoret är …

bättre för hälsan.

När vi arbetar hemifrån kan det vara svårt att få till en bra arbetsmiljö. På ett riktigt kontor ligger fokus på en god fysisk hälsa för alla: stolar med stöd för armar och rygg, tydliga skärmar i rätt höjd, höj- och sänkbara bord samt god belysning. Men även om du känner dig bekväm, bli inte stillasittande för länge – kroppen mår bra av pauser från även den skönaste kontorsstolen!

bättre för måendet.

Att arbeta hemifrån är inte bara fysiskt påfrestande, utan även psykiskt. När vardagliga sociala interaktioner byts ut mot Teams-möten och långa mail-trådar är det lätt att känna sig isolerad. Social gemenskap är avgörande för vår hälsa. Det kan göra stor skillnad för vårt välmående att arbeta från kontoret några dagar i veckan för att kunna ta en kaffe med kollegerna, givetvis på rekommenderat avstånd.

effektivare.

För många har en stor utmaning under våren varit att arbeta effektivt. När vi inte längre kan knacka en kollega på axeln har vi fått kämpa med videokonferenser, mail som antingen missförstås eller tar massor av tid att skriva för att bli superpedagogiska och oändliga uppföljningssamtal för att hålla ihop arbetsgrupper. Lägg till småbarn och halvfärdiga hemmasysslor som kräver uppmärksamhet så är det tydligt att många faktorer talar för att produktiviteten ökar på kontoret. Du slipper distraktioner, gemenskapen med dina kollegor gör att du mår bättre och gränsen mellan det privata och arbetet blir tydligare.

schysstare.

Det är inte bara vår effektivitet på arbetet som gynnas av att återgå till kontoret. Vi håller även företag i närområdet levande, genom att till exempel äta lunch på stan eller köpa en kaffe på det lokala caféet.